czwartek, 23 lipca 2015

Botwinkowa przystawka




Składniki:
15 średniej wielkości liści buraka
50 gram kaszy jaglanej
10 sztuk śliwek suszonych
2 średnie marchewki
1 owoc  granatu
1 łyżka octu z czerwonego wina

Wykonanie:
Kaszę gotujemy (przed gotowaniem przelewamy wrzątkiem żeby pozbyć się naturalnej goryczki). Liście buraka sparzamy w wrzątku przez 5 min.
Do kaszy dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone i mieszamy (rozcieramy łyżką kaszę ze śliwkami żeby wydobyć smak ).
Na każdy liść nakładamy po trochę przygotowanego farszu i zwijamy jak gołąbki.
Teraz przygotowujemy sos. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Z granatu wyciągamy pestki. Marchew i granat blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy ocet winny i razem mieszamy.

Podajemy na zimno jako przystawkę.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz