15 średniej wielkości liści buraka
50 gram kaszy jaglanej
10 sztuk śliwek suszonych
2 średnie marchewki
1 owoc granatu
1 łyżka octu z czerwonego wina
Wykonanie:
Kaszę gotujemy (przed gotowaniem przelewamy wrzątkiem żeby
pozbyć się naturalnej goryczki). Liście buraka sparzamy w wrzątku przez 5 min.
Do kaszy dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone i mieszamy
(rozcieramy łyżką kaszę ze śliwkami żeby wydobyć smak ).
Na każdy liść nakładamy po trochę przygotowanego farszu i
zwijamy jak gołąbki.
Teraz przygotowujemy sos. Marchewkę obieramy i ścieramy na
tarce na średnich oczkach. Z granatu wyciągamy pestki. Marchew i granat
blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy ocet winny i razem mieszamy.
Podajemy na zimno jako przystawkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz