poniedziałek, 6 lipca 2015

Grillowane roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana to wspaniały pomysł na przystawkę lub  przekąskę. Istnieje mnóstwo różnych farszów do nich jednak nam najbardziej smakuje ten z mozzarellą, rzodkiewką i lubczykiem.
Wykonanie ich jest bardzo łatwe więc każdy powinien sobie z nim poradzić J





Składniki:
1 bakłażan
cytryna
sól
oliwa
pieprz
mozzarella 150g
4-5 rzodkiewek
1 cebula dymka
lubczyk (trochę świeżego)

Wykonanie:
Bakłażana myjemy i kroimy na cienkie plastry(tylko wzdłuż). Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy na ok.1 h żeby puścił soki (dzięki temu zabiegowi bakłażan nie będzie miał posmaku goryczki). Następnie smarujemy każdy plaster delikatnie oliwą z obydwu stron z jednej posypujemy pieprzem i smażymy na patelni grillowej. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mozzarellę, rzodkiewkę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Lubczyk siekamy. Wszystko razem mieszamy. Teraz na każdy plaster bakłażana nakładamy trochę przygotowanego farszu i zwijamy w rulonik. Jeżeli chcecie podawać na ciepło (a tak według mnie smakuje lepiej) to kładziemy gotowe roladki na blachę wysmarowaną oliwą albo wyłożoną papierem do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku w 150 st. ok. 15 min.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz