środa, 12 sierpnia 2015

Domowa tortilla z fasolką szparagową i kurczakiem curry




Składniki na tortille:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki oleju
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli

Mąkę pszenną, mąkę pszenną razową oraz sól wsypujemy do miski. Wlewamy olej. Mieszając dolewamy wodę tak aby ciasto wyszło miękkie ale nie zbyt rzadkie. Przez chwilę wyrabiamy w rękach i odstawiamy na pół godziny (przykryte bawełnianą ściereczką) żeby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy jak najcieniej. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem po 30 sekund z każdej strony (żeby ciasto nie stwardniało bo nie będzie się zwijać tylko łamać).

Składniki na sos:
3 łyżki sera ricotta
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz kolorowy

Ser ricotta oraz jogurt naturalny mieszamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.


Składniki pozostałe:
podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
500 gram fasolki szparagowej zielonej

Przyprawy zmieszać z oliwą. Piersi umyć i pokroić w cienkie paseczki. Oliwę z przyprawami wlać do mięsa i dokładnie wymieszać żeby każdy kawałek był tak samo doprawiony. Usmażyć na patelni.

Fasolkę umyć, odkroić końcówki i ugotować w osolonej wodzie (aż będzie miękka ale żeby się nie rozpadała)

Placki tortilli odgrzewamy pokropione wodą.

Składamy tortille:
1.placek
2.sos
3.mięso
4.fasolka szparagowa




Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz