200 gram mąki
½ kostki margaryny
szczypta soli
1 jajko
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 tabliczka czekolady mlecznej
kilka sztuk jabłek( mi starczyły 2 duże)
cukier waniliowy
cynamon
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek
do pieczenia, sól dodajemy jajko, śmietanę i pokrojoną w małe kawałki margarynę
i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika żeby dobrze wystudzić
(lepiej się go ściera na tarce i się nie skleja). Kiedy ciasto się zmrozi
wyciągamy i szybko ścieramy (na tarce na dużych oczkach) na przygotowaną formę
do tarty na grubość ok. 1 cm i delikatnie przygniatamy. Na ciasto wysypujemy
startą czekoladę (również na dużych oczkach). Następnie układamy jabłka które
posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch dajemy jeszcze troszkę
startego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min aż ciasto na
wierzchu się zarumieni.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz