sobota, 1 sierpnia 2015

Tarta z jabłkami i cynamonem




Składniki na ciasto:
200 gram mąki
½ kostki margaryny
szczypta soli
1 jajko
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 tabliczka czekolady mlecznej
kilka sztuk jabłek( mi starczyły 2 duże)
cukier waniliowy
cynamon

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier,  cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól dodajemy jajko, śmietanę i pokrojoną w małe kawałki margarynę i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika żeby dobrze wystudzić (lepiej się go ściera na tarce i się nie skleja). Kiedy ciasto się zmrozi wyciągamy i szybko ścieramy (na tarce na dużych oczkach) na przygotowaną formę do tarty na grubość ok. 1 cm i delikatnie przygniatamy. Na ciasto wysypujemy startą czekoladę (również na dużych oczkach). Następnie układamy jabłka które posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch dajemy jeszcze troszkę startego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min aż ciasto na wierzchu się zarumieni.









Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz