200 gram mąki
½ kostki margaryny
szczypta soli
1 jajko
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól
dodajemy jajko, śmietanę i pokrojoną w małe kawałki margarynę i szybko
wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Gdy ciasto się wystudzi
rozwałkowujemy na grubość 4 mm, wycinamy kółka i wylepiamy nimi foremki.
Następnie ciasto na dnie foremki nakłuwamy widecem. Pieczemy w temperaturze 180
stopni ok.22 min aż ładnie się
zarumienią.
Pozostałe składniki:
budyń śmietankowy
mleko 500 ml
truskawki kilka sztuk
Wykonanie:
Gotujemy budyń na mleku (według przepisu umieszonego na
odwrocie opakowania) i zostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń miksujemy na
jednolitą masę, napełniamy nią babeczki i dekorujemy połówkami truskawek.
Smacznego :)
wyglądają super, tylko ta margaryna mi się nie podoba, Można ją czymś zastąpić (np jakimś olejem?)
OdpowiedzUsuńJa uzywam margaryny i jest jak najbardziej ok ale oczywiście można ją zastapic masłem tylko przed użyciem wyjąć na chwilę z lodowki żeby zrobiło się trochę miekcejsze ;)
Usuń