środa, 29 lipca 2015

Kruche babeczki z budyniem




Składniki na ciasto:
200 gram mąki
½ kostki margaryny
szczypta soli
1 jajko
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier,  cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól dodajemy jajko, śmietanę i pokrojoną w małe kawałki margarynę i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Gdy ciasto się wystudzi rozwałkowujemy na grubość 4 mm, wycinamy kółka i wylepiamy nimi foremki. Następnie ciasto na dnie foremki nakłuwamy widecem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.22 min  aż ładnie się zarumienią.

Pozostałe składniki:
budyń śmietankowy
mleko 500 ml
truskawki kilka sztuk

Wykonanie:

Gotujemy budyń na mleku (według przepisu umieszonego na odwrocie opakowania) i zostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń miksujemy na jednolitą masę, napełniamy nią babeczki i dekorujemy połówkami truskawek.








Smacznego :)

2 komentarze:

  1. wyglądają super, tylko ta margaryna mi się nie podoba, Można ją czymś zastąpić (np jakimś olejem?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uzywam margaryny i jest jak najbardziej ok ale oczywiście można ją zastapic masłem tylko przed użyciem wyjąć na chwilę z lodowki żeby zrobiło się trochę miekcejsze ;)

      Usuń