środa, 29 lipca 2015

Hamburger




Składniki na 4 bułki:
200 gram mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
25 gram drożdży
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
½ kostki margaryny
1+1 jajko
sezam

Wykonanie:
Mąkę pszenną oraz sól wsypujemy do miski. Margarynę topimy. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy. Do mąki dodajemy jajko, margarynę oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy 4 bułki które smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.30 min aż bułki ładnie się zarumienią.

Pozostałe składniki:
500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 pęczek pietruszki
sól
pieprz
oliwa
sałata zielona
pomidor
czerwona cebula
ogórek konserwowy
ketchup
majonez
musztarda

Wykonanie:
Mięso, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy hamburgery i smażymy na patelni grillowej skropionej oliwą po 5 min z każdej strony.


Spód bułki smarujemy ketchupem, dajemy sałatę, hamburgera, pomidora, cebulę i ogórka. Polewamy ketchupem i przykrywamy wierzchnią częścią bułki posmarowaną musztardą.




Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz