piątek, 17 lipca 2015

Pierożki z botwinką




Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
ciepła woda ale nie wrząca
szczypta soli

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wody dolewamy tyle żeby ciasto było miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy farsz.

Składniki na farsz:
pół pęczka botwinki
200 gram sera białego
1 jajko
sól ½ łyżeczki
pieprz
tymianek

Wykonanie:
Botwinkę siekamy drobniutko. Dodajemy ser oraz jajko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.


Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Na jednej układamy kulki farszu w odstępach. Przykrywamy drugą częścią ciasta i każdą kulkę farszu przyciskamy dookoła. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.  Rozcinamy radełkiem do ciasta. Podajemy z roztopionym masłem.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz