2 szklanki mąki
2 jajka
ciepła woda ale nie wrząca
szczypta soli
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wody dolewamy tyle
żeby ciasto było miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Składniki na farsz:
pół pęczka botwinki
200 gram sera białego
1 jajko
sól ½ łyżeczki
pieprz
tymianek
Wykonanie:
Botwinkę siekamy drobniutko. Dodajemy ser oraz jajko
mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Na jednej
układamy kulki farszu w odstępach. Przykrywamy drugą częścią ciasta i każdą
kulkę farszu przyciskamy dookoła. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na
wierzch. Rozcinamy radełkiem do ciasta.
Podajemy z roztopionym masłem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz