Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ kostki margaryny
25 gram drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
Wykonanie:
Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz sól wsypujemy do miski. Margarynę
topimy. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy. Do mąki
dodajemy jajko, margarynę i zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż będzie
odchodzić od rąk. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Składniki na farsz:
500g mrożonego szpinaku
1 cebula
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ser feta 150 g
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Wrzucamy
szpinak i dusimy żeby się rozmroził. Teraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez
praskę i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę
na tarte razem ze ściankami.
Nakładamy farsz. Na wierzch dajemy ser feta porwany w
kawałki. Pieczemy w 180 st. przez 30 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz