czwartek, 16 lipca 2015

Tarta ze szpinakiem i fetą





Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ kostki margaryny
25 gram drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru

Wykonanie:
Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz sól wsypujemy do miski. Margarynę topimy. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy. Do mąki dodajemy jajko, margarynę i zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz.

Składniki na farsz:
500g mrożonego szpinaku
 1 cebula
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ser feta 150 g

Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Wrzucamy szpinak i dusimy żeby się rozmroził. Teraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę na tarte razem ze ściankami.

Nakładamy farsz. Na wierzch dajemy ser feta porwany w kawałki. Pieczemy w 180 st. przez 30 min.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz