niedziela, 19 lipca 2015

Zupa - botwinka





Składniki:
bulion 1,5 litra (ja użyłam drobiowego ale może być jarzynowy)
pęczek botwinki
4 dość duże młode ziemniaki
pieprz do smakuS
świeży koper lub natka pietruszki
śmietana kremówka 30% ale może być do zup 18%
sok z polowy cytryny


 Wykonanie:
Botwinkę dobrze umyć. Odciąć liście od buraków. Liście wraz z łodygami posiekać a buraki pokroić w kostkę. Do bulionu wrzucamy  pokrojone w kostkę ziemniaki i buraki i gotujemy aż będą miękkie (jakieś 8-10 min). Teraz wrzucamy liście i łodyżki botwinki i gotujemy jeszcze 2 min. Wlewamy sok z cytryny.
Nakładamy na talerz,  dajemy po łyżce śmietany i posypujemy koprem bądź natką pietruszki.





Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz