poniedziałek, 20 lipca 2015

Rogaliki szpinakowe




Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 jajko
1 łyżeczka soli
¼ kostki margaryny
25 gram drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
250 gram mrożonego szpinaku
pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Szpinak dusimy na patelni żeby się rozmroził i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz sól wsypujemy do miski. Margarynę topimy. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy. Do mąki dodajemy szpinak, jajko, margarynę oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz.

Składniki na farsz:
ser biały 200g
sól
pieprz
jajko 1+1
czosnek 3 ząbki

Wykonanie:
Ser mieszamy z 1 jajkiem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.


Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy kwadraty i przecinamy je po przekątnej żeby wyszły trójkąty. Na szerszy koniec trójkąta nakładamy farsz i zwijamy rogaliki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25min. 





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz