1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 jajko
1 łyżeczka soli
¼ kostki margaryny
25 gram drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
250 gram mrożonego szpinaku
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szpinak dusimy na patelni żeby się rozmroził i doprawiamy
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz sól
wsypujemy do miski. Margarynę topimy. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz
cukier i mieszamy. Do mąki dodajemy szpinak, jajko, margarynę oraz zaczyn
drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Składniki na farsz:
ser biały 200g
sól
pieprz
jajko 1+1
czosnek 3 ząbki
Wykonanie:
Ser mieszamy z 1 jajkiem. Dodajemy czosnek przeciśnięty
przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy
kwadraty i przecinamy je po przekątnej żeby wyszły trójkąty. Na szerszy koniec
trójkąta nakładamy farsz i zwijamy rogaliki. Kładziemy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez 25min.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz