piątek, 21 sierpnia 2015

Tort czekoladowy




Składniki na ciasto: 
250 gram masła
1 czekolada mleczna
600 gram mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
6 łyżek kakao
2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
400 ml mleka

Jajka rozmiksować w misce razem z mlekiem. Masło topimy. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić. Teraz wszystkie składniki mieszamy (jajka,masło i suche składniki) dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 50 min do tzw. suchego patyczka.


Składniki na masę:
2 kostki masła
3 jajka
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek kakao
cukier waniliowy
250 ml śmietany 30%

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy. Odstawiamy. W drugiej misce miksujemy masło. Powoli wlewamy masę jajeczną cały czas miksując. Dodajemy kakao i cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę miksujemy.

Pozostałe składniki:
truskawki ok. 500 gram
śmietana kremówka 30% 500 ml
żelatyna 2 łyżki
czekolada 1 tabliczka

Ciasto kroimy na trzy krążki. Na pierwszy układamy truskawki przekrojone na połówki i smarujemy połową masy. Nakładamy drugi krążek i smarujemy pozostałą masą. Nakładamy trzeci krążek.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę którą wpierw rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Smarujemy nią całe ciasto od zewnętrznej strony. Posypujemy wierzch startą czekoladą ( ja starłam ją na tarce na dużych oczkach)








Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz