czwartek, 6 sierpnia 2015

Wątróbka z porem, jabłkiem i śliwką suszoną.




Składniki:
wątróbka wieprzowa 500 gram
por (tylko zielona część)
1 duże jabłko
suszone śliwki kilka sztuk (ja użyłam 12 sztuk)
sól
pieprz kolorowy
oliwa

Wykonanie:
Wątróbkę myjemy dokładnie i kroimy w plastry grubości ok 1,5 cm. Obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie z obydwu stron  po kilka sekund (żeby się lekko zarumieniła). Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojonego pora (zielona część) skropionego oliwą. Układamy wątróbkę i oprószamy ją solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Dokładamy jabłka pokrojone w ósemki i śliwki suszone. Można dołożyć swoich ulubionych ziół (ja dałam świeże oregano). Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 30 min.










Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz