czwartek, 1 października 2015

Pierś z kurczaka w parmezanowej panierce z purre z kaszy jaglanej






Składniki:
2 piersi z kurczaka
starty parmezan 1/2 szklanki
bułka tarta 1/2 szklanki
2 jajka
oliwa do smażenia
sól
pieprz

kasza jaglana 1/2 szklanki
1 cukinia nieduża
1 czerwona cebula
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
tymianek

nać selera

Wykonanie:
Piersi myjemy i skrawamy wierzch żeby nie były takie grube (tak mniej więcej w połowie grubości). Bułkę tartą mieszamy z parmezanem. Jajka wbijamy na miskę i roztrzepujemy.
Piersi posypujemy solą i pieprzem. Następnie robimy panierkę. Najpierw moczymy pierś w jajku następnie przekładamy do miski z bułką i parmezanem i obtaczamy. Tak przygotowane piersi smażymy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu aż panierka zrobi się złota.

Przygotowanie puree:
Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wrzącej, osolonej wody do momentu aż wchłonie całą wodę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidorki poprzekrawane na połowę i cukinie startą na tarce na dużych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy przez chwilę. Cukinię blendujemy z kaszą jaglaną na gładkie puree.

Pierś podajemy na puree posypaną świeżą natką selera.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz