środa, 15 lipca 2015

Beza kawowa z kremem tiramisu




Składniki na beze:
4 białka
szczypta soli
200g cukru
2 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego)
1 łyżka octu

Wykonanie:
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy ocet oraz cappuccino mieszamy. Tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy białka. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni po czym przestawiamy na 120 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy i uchylamy piekarnik. Bezę wyciągamy stamtąd dopiero gdy całkowicie się wystudzi.

Składniki na krem:
 serek mascarpone 250g
 śmietana 30% 250 ml
1 łyżka cukru pudru

kakao

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dosładzamy cukrem pudrem-mieszamy. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy na jednolity krem.

Na bezę nakładamy krem i posypujemy kakao.









Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz