niedziela, 26 lipca 2015

Chinkali

Chinkali to pierożki wywodzące się z Gruzji. Podczas gotowania w środku każdego z nich robi się bulion stąd metoda ich zjadania-najpierw trochę nadgryzamy, wypijamy bulion z środka a następnie zjadamy resztę :)





Składniki na ciasto:
500 gram mąki
1 jajko
ciepła woda
Z powyższych składników zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i odstawiamy żeby odpoczęło.

Składniki na farsz:
500 gram mięsa wołowo-wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
 sól
pieprz
natka pietruszki 1 pęczek
woda

Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko mieszamy z mięsem doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy trochę wody żeby farsz był papkowaty ale nie płynny.

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła o średnicy 18-20 cm. Na środek dajemy łyżkę farszu i zwijamy saszetki tak żeby powstały widoczne fałdki. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody.

Podajemy oprószone świeżo zmielonym pieprzem.  


Smacznego :)

2 komentarze: