Chinkali to pierożki wywodzące się z Gruzji. Podczas gotowania w środku każdego z nich robi się bulion stąd metoda ich zjadania-najpierw trochę nadgryzamy, wypijamy bulion z środka a następnie zjadamy resztę :)
500 gram mąki
1 jajko
ciepła woda
Z powyższych składników zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i
odstawiamy żeby odpoczęło.
Składniki na farsz:
500 gram mięsa wołowo-wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
natka pietruszki 1 pęczek
woda
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez
praskę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko mieszamy z mięsem doprawiamy solą i
pieprzem. Dolewamy trochę wody żeby farsz był papkowaty ale nie płynny.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła o średnicy 18-20 cm.
Na środek dajemy łyżkę farszu i zwijamy saszetki tak żeby powstały widoczne
fałdki. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Podajemy oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Świetny przepis, będą na obiad :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń