środa, 22 lipca 2015

Ciasto szpinakowe

Ostatnio natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta i bardzo mi się spodobało. Postanowiłam i ja takie zrobić i muszę przyznać jest przepyszne :)




Składniki na ciasto:
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
250 gram szpinaku mrożonego
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju

Składniki na krem:
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
owoc granatu

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem dodajemy rozmrożony i zblendowany szpinak (należy go wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody) mieszamy. Teraz dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez minut (do tzw. suchego patyczka).
W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę miksujemy na sztywno dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy.
Ostudzone ciasto rozcinamy na 1/3 wysokości górną część kruszymy. Dolną kładziemy na blaszce nakładamy krem i posypujemy pokruszoną częścią.
Dekorujemy owocem granatu :)











Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz