2 jajka
3 łyżki cukru pudru
250 gram szpinaku mrożonego
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
Składniki na krem:
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
owoc granatu
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem dodajemy
rozmrożony i zblendowany szpinak (należy go wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody)
mieszamy. Teraz dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez minut (do tzw. suchego patyczka).
W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę miksujemy na
sztywno dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy.
Ostudzone ciasto rozcinamy na 1/3 wysokości górną część
kruszymy. Dolną kładziemy na blaszce nakładamy krem i posypujemy pokruszoną
częścią.
Dekorujemy owocem granatu :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz