niedziela, 12 lipca 2015

Gazpacho

Gazpacho to hiszpańska zupa która mimo swojej  pikanterii idealnie nadaje się na upalne dni gdyż podaje się ją na zimno.




Składniki:
1 puszka pomidorów
2 papryki czerwone
1 duży ogórek
1 cebula
3 ząbki czosnku
½ litra bulionu
oliwa
sól do smaku
pieprz Cayenne ½ łyżeczki
oregano ½ łyżeczki
bazylia ½ łyżeczki
cząber ½ łyżeczki
ocet winny z czerwonego wina
świeża natka pietruszki
1 duża bagietka
masło czosnkowe -1 łyżka masła 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i gotujemy przez chwilę. Przyprawiamy bazylią, oregano, cząbrem,  solą. Gdy ostygnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórka  (nie gotujemy). Teraz wszystko blendujemy , dolewamy  bulionu i całość mieszamy.
Bagietkę kroimy w talarki grubości ok. 1 cm. Smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym i pieczemy w piekarniku w 180 st do czasu aż ładnie się zarumienią.

Zupę podajemy na zimno z grzankami.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz