200 gram mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
25 gram drożdży
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
½ kostki margaryny
1+1 jajko
sezam
Wykonanie:
Mąkę pszenną oraz sól wsypujemy do miski. Margarynę topimy.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy. Do mąki dodajemy
jajko, margarynę oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić
od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta
formujemy 4 bułki które smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.30 min aż bułki ładnie się
zarumienią.
Pozostałe składniki:
500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 pęczek pietruszki
sól
pieprz
oliwa
sałata zielona
pomidor
czerwona cebula
ogórek konserwowy
ketchup
majonez
musztarda
Wykonanie:
Mięso, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
posiekaną natkę pietruszki mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy hamburgery i smażymy na patelni grillowej skropionej oliwą po 5 min z
każdej strony.
Spód bułki smarujemy ketchupem, dajemy sałatę, hamburgera,
pomidora, cebulę i ogórka. Polewamy ketchupem i przykrywamy wierzchnią częścią bułki posmarowaną musztardą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz