Składniki na ciasto:
1/2 kostki masła
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
1 jajko
Masło siekamy nożem. Dodajemy mąkę, cukier, sól oraz kakao. Z podanych składników robimy kruszonkę. Dodajemy jajko i kilkoma szybkimi ruchami zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.Małą część ciasta pieczemy osobno żeby pokruszyć je potem po wierzchu tarty. Ciasto na spodzie blachy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni pod przykryciem (także papier do pieczenia) przez 15 min a potem już bez przykrycia przez 5 min.
Składniki na krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
garść świeżej bazylii
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu (dajemy o 1/3 szklanki mleka mniej żeby budyń był gęsty). Gdy zacznie "bulgotać" wsypujemy posiekaną bazylię i gotujemy przez 5 min cały czas mieszając.
Krem bazyliowy wlewamy na upieczone ciasto posypujemy pokruszonym ciastem i stoimy wybranymi owocami (u mnie śliwki ale można użyć tych które najbardziej się lubi) i listkami bazylii.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz