sobota, 3 października 2015

Babeczki marchewkowo-cytrynowe






Składniki na 15 sztuk:
2 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki
cukier waniliowy
2 duże marchewki
1 cytryna
serek śmietankowy (ja użyłam łaciatego naturalnego)

Wykonanie:
Jajka miksujemy aż podwoją swoją objętość. Wsypujemy cukier i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Wlewamy olej cały czas miksując. Pozostałe suche składniki łączymy ze sobą i powoli dosypujemy do masy jajecznej (miksując na wolnych obrotach). Dodajemy sok z połówki cytryny i marchewkę startą na tarce na małych oczkach - mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek na babeczki (ja używam silikonowych - sprawdzają się naprawdę rewelacyjnie) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-22 min aż się zarumienią a "patyczek będzie suchy".

Kiedy babeczki ostygną smarujemy je po wierzchu serkiem i posypujemy startą skórką z cytryny.











Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz