wtorek, 21 lipca 2015

Chleb szpinakowy

Chleb wychodzi rewelacyjny. Miękki, puszysty i wilgotny. Łatwo się kroi i nie rozpada się. Zachęcam do wypróbowania.







Składniki :
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 jajko
1 łyżeczka soli
¼ kostki margaryny
25 gram drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
250 gram mrożonego szpinaku
pieprz
gałka muszkatołowa
sezam

Wykonanie:
Szpinak dusimy na patelni żeby się rozmroził i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz sól wsypujemy do miski. Margarynę topimy. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy. Do mąki dodajemy szpinak, jajko, margarynę oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do formy na chleb ( ja wykładam ja papierem do pieczenia żeby łatwo było wyjąć upieczony chleb) smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.







Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz