Jagodzianki to jedne ze smaków lata. Uwielbiam je za smak,
aromat, puszystość i za to że aby je zrobić najpierw spędzam czas na ich
zbiorach (to dla mnie idealna forma relaksu). U mnie muszą się pojawić obowiązkowo no
oczywiście poza pierogami z jagodami i bitą śmietaną bo to z kolei ulubione
danie męża -zresztą jak każde pierogiJ
W tym roku postanowiłam nadać im troszkę inny wygląd i wyszło mi to całkiem
nieźle bo jagodzianka w tej odsłonie prezentuje się wspaniale.
mąka 400g + 2 łyżki
drożdże 50g (pół
kostki)
olej ½ szkl
cukier ½ szkl + 1 łyżeczka
szczypta soli
cukier waniliowy
2 + 1 jajka
200 ml mleka (ciepłego)
dżem jagodowy 1 słoiczek -najlepiej taki własnej roboty (ale
można też użyć świeżych owoców ok. 600g tylko należy je zblendować)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Najpierw robimy zaczyn do ciasta. Do ciepłego mleka
wsypujemy mąkę(2 łyżki), cukier (1 łyżeczka) i drożdże mieszamy i odstawiamy w
ciepłe miejsce aż drożdże zaczną
reagować (będzie narastać piana). W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier,
cukier waniliowy i mieszamy wszystko razem. Następnie wbijamy jajka i wlewamy
olej znowu wszystko mieszamy. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto dopóki nie
będzie odchodziło od miski (jeżeli będzie zbyt mokre można dosypać jeszcze
odrobinę mąki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcie ok.1 h. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na 4 części. Z każdej
formujemy koło wielkości tortownicy(o śr.26cm).Kładziemy pierwsze koło na
papierze do pieczenia i smarujemy dżemem (bądź przygotowanym musem). Tą
czynność powtarzamy z wszystkimi kołami z wyjątkiem ostatniego ( na wierzch nie
dajemy już dżemu). Na środku odznaczamy sobie małe koło np. szklanką. Nacinamy
ciasto do wyznaczonego okręgu(ma być 16 nacięć), następnie każdy pasek zwijamy
raz wokół własnej osi. Teraz zlepiamy po dwa paski razem i końce ładnie
formujemy. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. przez 35 min (ma się ładnie zrumienić)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz