Roladki z bakłażana to wspaniały pomysł na przystawkę
lub przekąskę. Istnieje mnóstwo różnych
farszów do nich jednak nam najbardziej smakuje ten z mozzarellą, rzodkiewką i
lubczykiem.
Wykonanie ich jest bardzo łatwe więc każdy powinien sobie z
nim poradzić J
1 bakłażan
cytryna
sól
oliwa
pieprz
mozzarella 150g
4-5 rzodkiewek
1 cebula dymka
lubczyk (trochę świeżego)
Wykonanie:
Bakłażana myjemy i kroimy na cienkie plastry(tylko wzdłuż). Następnie
skrapiamy go sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy na ok.1 h żeby
puścił soki (dzięki temu zabiegowi bakłażan nie będzie miał posmaku goryczki).
Następnie smarujemy każdy plaster delikatnie oliwą z obydwu stron z jednej
posypujemy pieprzem i smażymy na patelni grillowej. Odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Mozzarellę, rzodkiewkę, cebulę kroimy w
drobną kostkę. Lubczyk siekamy. Wszystko razem mieszamy. Teraz na każdy plaster
bakłażana nakładamy trochę przygotowanego farszu i zwijamy w rulonik. Jeżeli
chcecie podawać na ciepło (a tak według mnie smakuje lepiej) to kładziemy
gotowe roladki na blachę wysmarowaną oliwą albo wyłożoną papierem do pieczenia
i podgrzewamy w piekarniku w 150 st. ok. 15 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz