sobota, 18 lipca 2015

Pikantne babeczki




Składniki:
2 jajka
½ szklanki cukru
150 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
½ kostki margaryny
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka pieprzu cayenne
100 ml likieru Sheridan’s (można użyć innego likieru kawowego)


Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem.

 Margarynę roztapiamy z czekoladą. Dolewamy likier i dodajemy pieprz cayenne. Suche składniki łączymy ze sobą. Do jajek nadal ubijając dodajemy czekoladę. Powoli mieszając dodajemy po trochę suchych składników. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Jeżeli ciasto będzie za suche dolewamy odrobinę mleka. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki (ja używam silikonowych) .Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 22 minuty. 




Smacznego :)

2 komentarze: