sobota, 18 lipca 2015

Naleśnik z jajkiem,szynką i serem.




Składniki:
150 g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
szczypta soli
1 jajko 
1/2 łyżki oleju
woda (tyle żeby zrobić ciasto naleśnikowe)

Dodatki:
jajko,
 szynka,
ser żółty,
natka pietruszki

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać sól, jajko i olej. Mieszać łyżką jajko z mąką stopniowo zagarniając coraz więcej mąki i dolewając wodę. Ciasto można zmiksować mikserem. Ma być gładkie, bez grudek mąki i dość . Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni naleśnikowej smarując powierzchnię odrobiną oleju. Z każdej strony smażyć po ok. 20 sekund. Naleśniki mają być miękkie, będą dosmażane jeszcze później, z nadzieniem.

Smażenie z dodatkiem:
Naleśnika położyć na patelni i ustawić średni gaz. Na środek wbić jajko i smażyć przez około 1-2 minuty, następnie obłożyć jajko kawałkami szynki, dodać ser. Gdy białko będzie już w ponad połowie ścięte a spód naleśnika lekko zrumieniony, założyć brzegi naleśnika do środka i przytrzymać łopatką. Smażyć jeszcze przez ok. 1-2 minuty aż całe białko będzie ścięte. Posypać natką pietruszki świeżo zmielonym pieprzem.








Smacznego :)

2 komentarze: