150 g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
szczypta soli
1 jajko
1/2 łyżki oleju
woda (tyle żeby zrobić
ciasto naleśnikowe)
Dodatki:
jajko,
jajko,
szynka,
ser żółty,
natka pietruszki
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski,
zrobić w niej dołek, dodać sól, jajko i olej. Mieszać łyżką jajko z mąką
stopniowo zagarniając coraz więcej mąki i dolewając wodę. Ciasto można
zmiksować mikserem. Ma być gładkie, bez grudek mąki i dość . Naleśniki smażyć
na rozgrzanej patelni naleśnikowej smarując powierzchnię odrobiną oleju. Z
każdej strony smażyć po ok. 20 sekund. Naleśniki mają być miękkie, będą
dosmażane jeszcze później, z nadzieniem.
Smażenie z dodatkiem:
Naleśnika położyć na patelni
i ustawić średni gaz. Na środek wbić jajko i smażyć przez około 1-2 minuty,
następnie obłożyć jajko kawałkami szynki, dodać ser. Gdy białko będzie już w
ponad połowie ścięte a spód naleśnika lekko zrumieniony, założyć brzegi naleśnika
do środka i przytrzymać łopatką. Smażyć jeszcze przez ok. 1-2 minuty aż całe
białko będzie ścięte. Posypać natką pietruszki świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuń