Składniki na ciasto:
2 jajka
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe gruszki
250 gram sera ricotta
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Masło topimy i dodajemy do jajek ciągle mieszając (masło nie może być gorące). Mąkę mieszamy z proszkiem, dokładamy do reszty i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (1/4 ciasta i 3/4 ciasta). Większą część rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki tortownicy (ja wykładam tortownicę papierem do pieczenia ale można posmarować margaryną żeby ciasto nie przywarło). Teraz przygotowujemy masę serową. Gruszki obieramy i blendujemy. Dodajemy do nich ser ricotta i jeszcze chwilę blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy na ciasto w formie. Przykrywamy drugim mniejszym krążkiem ciasta i sklejamy boki żeby ser nie wypłyną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (ciasto ma ładnie się zarumienić).
Smacznego:)
Poproszę kawałęczek do kawki:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award,zajrzyj,proszę,na mojego bloga po szczegóły http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
Dziękuję za nominację na pytania odpowiem w wolnej chwili :) Pozdrawiam!
Usuń