piątek, 14 sierpnia 2015

Pierogi ze śliwkami

Kolejna propozycja "smaków lata" :)





Składniki:
2 szklanki mąki
ok. 1 szklanka wody (ciepłej)
1 jajko

śliwki ok.15-20 sztuk
cukier
śmietana kwaśna 1 duży kubek


Śliwki myjemy i osuszamy. Rozdzielamy na połówki i wyciągamy pestki.

Z mąki, wody oraz jajka wyrabiamy ciasto - ma być dość miękkie żeby dało się z niego lepić pierogi.

Teraz lepimy pierogi. Rwiemy mały kawałeczek ciasta, formujemy z niego kulkę i rozpłaszczamy na środek kładziemy połówkę śliwki (jeśli chcecie można dosłodzić je cukrem) , zlepiamy brzegi i powtórnie formujemy kule i tak powtarzamy czynność aż ciasto się skończy (mi wyszły 30 sztuki).
Pierogi wrzucamy do wrzącej,osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch (co jakiś czas mieszając żeby nie przykleiły się do dna) .
Śmietanę wlewamy na patelnię i smażymy aż zgęstnieję słodzimy cukrem. Tak przygotowaną śmietaną polewamy pierogi.










Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Jak dla nas pierogi to zawsze była czarna magia, a to ciasto za grube, a to się nie lepi, aczkolwiek patrząc na ten przepis - PODEJMIEMY PRÓBĘ jeszcze raz!

    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń