środa, 5 sierpnia 2015

Dietetyczne pierogi ze szpinakiem

Składniki na ciasto:
200 g maki pszennej razowej
1 jako
ok.150 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)

Z powyższych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz.




Składniki na farsz:
500g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa



ser feta 150 g

Na patelni rozgrzewamy masło.Wrzucamy szpinak i dusimy żeby się rozmroził. Teraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi (ja wycinałam literatką). Na jedno kółko nakładamy farsz, nakładamy drugie kółko i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie aż wypłyną na wierzch.

Podajemy z kosteczkami fety.








Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz