Szpinak to jeden z moich ulubionych produktów do gotowania..Zawsze zaskakuje choć przez wiele osób jest niedoceniany.
Muszę przyznać że lasagne ze szpinakiem już od dłuższego czasu mnie kusiła i żałuję że dopiero teraz ją zrobiłam bo wyszła przepyszna. Od dziś jest ona moim faworytem wśród lasagne.
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Masło topimy. Wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy mleko i gotujemy przez chwilę żeby zgęstniał. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę-mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Odstawiamy.
Składniki na warstwę szpinakową:
500 gram szpinaku-ja użyłam mrożonego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa
Szpinak podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Pozostałe składniki:
oliwa
makaron lasagne(ja zawsze go najpierw obgotowuje żeby nie był twardy)
parmezan
W naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą układamy warstwy:
makaron
sos
szpinak
sos
makaron
i tak do wykończenia produktów (mi wyszły po 3 warstwy), należy pamiętać że na wierzchu musi być warstwa sosu żeby makaron nie wysechł i nie zrobił się twardy.
Podajemy posypaną startym parmezanem.
Smacznego:)
O tak, szpinak to jest to, co tygryski lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuń