wtorek, 29 września 2015

Lasagne ze szpinakiem

Szpinak to jeden z moich ulubionych produktów do gotowania..Zawsze zaskakuje choć przez wiele osób jest niedoceniany. 
Muszę przyznać że lasagne ze szpinakiem już od dłuższego czasu mnie kusiła i żałuję że dopiero teraz ją zrobiłam bo wyszła przepyszna. Od dziś jest ona moim faworytem wśród lasagne.




Składniki na sos beszamelowy:
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Masło topimy. Wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy mleko i gotujemy przez chwilę żeby zgęstniał. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę-mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Odstawiamy.

Składniki na warstwę szpinakową:
500 gram szpinaku-ja użyłam mrożonego
sól 
pieprz 
gałka muszkatołowa
oliwa

Szpinak podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Pozostałe składniki:
oliwa
makaron lasagne(ja zawsze go najpierw obgotowuje żeby nie był twardy)
parmezan

W naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą układamy warstwy:
makaron
sos 
szpinak 
sos
makaron 
i tak do wykończenia produktów (mi wyszły po 3 warstwy), należy pamiętać że na wierzchu musi być warstwa sosu żeby makaron nie wysechł i nie zrobił się twardy.

Podajemy posypaną startym parmezanem.






Smacznego:)

1 komentarz: