Są one moimi ulubionymi pierogami. A Wy jakie pierogi lubicie najbardziej? Czy robiłyście kiedyś pielmieni?
Składniki:
500 gram mąki
1 jako
1 szklanka ciepłej wody
500 gram mięsa wołowego (można pomieszać z mięsem wieprzowym)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
2 cebule
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko i dolewamy po trochę wody ugniatając ciasto. Wody powinno być tyle aby ciasto nie było suche. Wyrobione ciasto (po przekrojeniu ma być widać pęcherzyki powietrza) rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm i wycinamy kwadraty o boku 4cm.
Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (majeranku trzeba dać sporo). Tak wyrobiony farsz nakładamy na kwadraty z ciasta i sklejamy pierożki. Gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.
Pielmieni można podawać z rosołem bądź tak jak ja ze śmietaną oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego:)
Uwielbiam. Kochałam pielmieni robione w krakowskim Królestwie pierożka i nawet ostatnio chciałam je zjeść, ale okazało się, że po wielu latach restaurację zamknięto. Bardzo mi żal, bo były to najlepsze pierogi w mieście (opinia subiektywna). Chyba w związku z tym sama będę musiała się za nie zabrać, a to może być trudne, bo nawet ze zwykłymi pierogami u mnie bida ;)
OdpowiedzUsuńUwierz, że kiedyś też tak myślałam ale spróbowałam raz, drugi i teraz pierogi (nie ważne czy z mięsem czy z owocami) są wprost uwielbiane przez całą rodzinkę szczególnie przez męża :) dlatego zachęcam do próby ich zrobienia - na pewno nie będziesz żałować.
Usuń